2008. december 5., péntek

Hathetes konzílium

Az ambulancián találkoztam volt betegtársaimmal. A veteránok visszatértek a harcmezőre.

Az "agy-kontroll" számomra óriási csalódás volt, mert az égvilágon semmit sem kontrolláltak, MR csak február 26-án lesz, még a huplis vágást sem tapogatta meg a fejemen. Tanár Úr elkérte a zárójelentést és a szövettani eredményt, rámnézett, megkérdezte, hogy érzem magam. Elmondtam, hogy hogy vagyok, majd a könnyeimmel küszködve feltettem a kérdéseim.

A beszélgetés nagyjából a következő információkat tartalmazta, nem feltétlenül ebben a sorrendben: Tanár Úr szerint mázlista vagyok, mert a lehető legjobb típusú daganat volt a fejemben. Az oligót ő jobban kedveli, mert az asztrocitóma kiszámíthatatlanabb. Örüljek, hogy így vagyok, mert van, akit egyidőben velem műtött és még mindig az intenzíven fekszik. Van, akinek 2 éven belül tér vissza, van, akinek 12 éven belül, a statisztikai átlag az az 5 év. Természetesen maradtak tumorsejtek az agyban, mivel csak a daganatot távolította el, az agyhoz, amennyire lehetett, nem nyúlt. Igen: lesz még műtétem, de többszöri műtéttel garantálható olyan életkilátás, mint a teljesen egészséges embereknek. Van esélyem megélni a magyarországi átlagéletkort.

Kemózni és sugarazni is lehetne, de teljesen felesleges, mert régebben adtak ilyen terápiát, de a visszanövés azzal vagy anélkül éppen ugyanolyan időtartamú volt. Nem rák. Nem képez áttéteket sem. A fejfájásom szerinte pszichés eredetű. Említettem, hogy a pálcikák és foltok továbbra is ott táncolnak a szememben. Azt mondta: nem számít. Mondtam: nekem azért mégiscsak valamelyest. Válasza, kissé neheztelő hangsúllyal: "Ne haragudjon, magának mégiscsak egy agydaganata volt!!" Szedjek nyugodtan bármilyen vitamint, étrendkiegészítőt, ha ez engem megnyugtat, de tudjam, hogy a daganat növekedését nem befolyásolja se pozitív se negatív irányba. A daganatot génhiba okozza. Elmondta röviden tömören az evolúció elméletét, az evolúció bennünk zajlik, nincs még vége. A genetikai változás viszi előre az emberiséget, amely változás néha jó, néha rossz, jelen esetben éppen rossz, mert daganatot okozott. Nem lennének madarak, ha a halakban nincs meg ez a genetikai program.

Nem én csináltam magamnak, mondta többször is, mert szerinte nem tudom befolyásolni, hogy mikor újul ki. Megnyugtatni próbált, hogy ez egy ellenőrizhető, kontrollálható folyamat, majd ő ezt felügyeli. Ha tetszik, vegyem úgy, hogy ő az agyam felelőse. Mondtam, hogy nagyon szívesen megtenném bűnbaknak a Tanár Urat, de én mégiscsak azt gondolom, hogy valami módon csak van valami közöm a daganat létrejöttéhez, de ő nem tágított a génektől. Mint mondta, ő a földön a legmagasabban fejlett emberi szerv, az agy szakembere, bízzak benne. Valamint túl sokat foglalkozok magammal, ismeri a fajtámat, csak rám kell néznie. Ne foglalkozzam annyit magammal, éljem az életem, majd ő meg a párom foglalkozik velem. Párom rákérdezett, hogy ha esetleg valamikor szeretnénk (szeretne) egy új gyereket, volna-e bármi akadálya a részemről. Már a kérdés felvetése is heves tiltakozást váltott ki belőlem, mindazonáltal sebészi akadálya nem lenne a dolognak, bár ő ilyen pszichés állapotban nem javasolná egyelőre. Hát röviden ennyi.

10 megjegyzés:

  1. Gabi, a kontrollok már csak ilyenek, ne is számíts másra. Egyedül aminek értelme van az az MR vizsgálat, a többi csak ilyen gyenge "pofavizit", arra jó, hogy adjanak egy papír, hogy ott voltál.
    Azt meg tényleg nem lehet elvárni egy orvostól, hogy ne a génekben keresse a hibát:)))

    Szerintem azért jól gondolod, hogy nem valami külső erő okozta a betegséged, szóval szerintem nem baj, ha küzdesz ellene:))

    VálaszTörlés
  2. Gabi, Oláh Prof. Asszonynál voltál? Beszélj vele, varázsereje van a pszichére! Nagyon okos, nagyon kedves és nem ráz le!

    VálaszTörlés
  3. Valaki meg tudná adni nekem Oláh Professzor asszony teljes nevét és esetleges elérhetőségét? Én is szívesen találkoznék vele. Néztem az OOI weblapját de nem találtam. Előre is köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. Panni, még nem voltam nála, de tervezem, hogy alávetem magam egy genetikai vizsgálatnak. Felmerül bennem, hogy egyébként, a magam megnyugtatásán kívül, van-e értelme... Tehát, ha tudom, hogy genetikailag hajlamos vagyok ilyen és ilyen betegségekre, akkor tudok-e konkrétan kezdeni valamit ezekkel az információkkal... Te voltál nála? Ne haragudj, nem emlékszem, lehet, hogy írtad már...

    VálaszTörlés
  5. Zsuzsi:

    Levelezési cím:
    Dr. Oláh Edit
    MTA levelezõ tagja
    Országos Onkológiai Intézet,
    Molekuláris Genetikai Osztály
    1122 Budapest, Ráth György u. 7-9.
    Tel: 224-8788
    E-mail: e.olah@oncol.hu

    Forrás: A genetika helye a daganatok gyógykezelésében
    http://www.motesz.hu/docs/16.pdf.

    VálaszTörlés
  6. Szia Gabi!

    Igen, voltam, mesélek róla részletesen, ha szeretnéd, bár én mell-témában vagyok nála érintett.

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    Czeizel Endre azt mondta, nem idézem csak a saját szavaimmal irom. Lehet örökölni a hajlamot a betegségre, de mivel tudjuk, hogy a családban már előfordultak bizonyos betegségek, ezért védekezni is tudunk ellene.

    Gabi!
    Egészen biztos vagyok abban, hogy Te le tudod győzni a félelmedet és védekezni fogsz. Nem fog újra kialakulni a betegséged!!!! Intuició, érzem és biztosan tudom, hogy Neked sikerül!

    Borika mellett nem tudsz és nem is kell raláxálnod. Az elmetükre technikát használd, ami éber állapotban is sikeresen gyógyit.

    Én naponta többször elmondom magamban, hogy egészséges vagyok. Elképzelem magam , egészségesen, vidáman és boldogan, mert az egészség a legfontosabb a világon.
    Olyan nagyon szeretném, ha már teljesen kijönnél a gödörből. Érződik már az, hogy mászol kifelé! Sikerül kijutnod!!!!!!!!

    Szeretettel

    Éva

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabi!

    nagyon köszönöm az infót, írni fogok neki, meg hívni is próbálom. lehet, h talán ő tud valamit az 1p és 19q kromoszómás delícióról v. efféle kutatásról, vizsgálatról. Jó lenne tudni, h nekem megvan-e? elég fontos egy agydaganatos betegnél.
    amúgy én is kíváncsi vagyok, h már kapcsolatba léptél-e vele és ha igen milyenek a tapasztalataid?

    VálaszTörlés
  9. Gabi!

    Neked nem volt kontroll CT??? Nekem elmagyarázta a dokim, hogy miért nem MR lesz a 6 hetes kontrollon, és miért CT.

    Egyébként a többi ugyan az, amit a Te dokid is mondott most, csak nekem ezeket még amikor hazaengedett a kórházból, akkor mondta.

    Nekem is csak annyira távolították el a daganatot, amennyire lehetett, tuti, hogy maradt ott még daganatos sejt, azért hívják ezeket a daganatokat semi-malignusnak, mert nem lehet őket teljesen eltávolítani, elképzelhető, hogy visszanő, de erre mondta a dokim, hogy pozitív gondolkodás, semmi mást nem tudok tenni. De a lehetőségek közül ez a legjobb fajta daganat (ua., ami Neked is volt).

    Kérdeztem tőle a B-17-et, vagy más dolgokat, pl "csodateákat", de annyit mondott, hogyha ez engem megnyugtat csináljam, de orvosilag semmi várható jótékony hatása nem valószínű, hogy lesz. Ő azt hangsúlyozta nagyon, hogy azt jelent sokat, hogy ÉN hogy állok a daganatomhoz. Én pedig úgy, hogy most kivették. És élni akarom az életem, és minden olyat kipróbálni, amit eddig nem tettem meg. Utazni olyan helyekre, ahol még nem voltam, és viszonylag záros határidőn belül szeretnék anya lenni.

    Ez az egész genetika. Úgyhogy én is fel fogom keresni az Oláh prof asszonyt. Sajnos most tudtam meg, hogy apa nagybátyjának is agydagaata volt, őt is operálták, de azóta teljesen jól van, és még apai nagypapám testvérének is az volt, de neki 80 évesen derült ki, sajnos ő már meghalt. Úgyhogy a genetika lehet, hogy mégis bejátszik... Emiatt fel akarom keresni, hogy mit mond. Bár azt sem tudom, hogy egyáltalán mit várhatok, vagy, hogy ő mit mond.

    Évi

    VálaszTörlés
  10. Szia Gabi!
    "Ne foglalkozzam annyit magammal, éljem az életem, majd ő meg a párom foglalkozik velem. "
    Erre reagalnek kibickent.
    Nem tudom, olvastad-e L.A Bicikli eletre halalra konyvet.
    Abbol meritve, probalj vmi nagy celt, es az ahhoz vezeto uton segito mindennapi kisebb celokat talalni, mely kivezethet.
    Meg egy otletem van, joga.
    Tovabbra is szurkolok neked: maci124 a ktv2.0-bol.

    VálaszTörlés