2013. január 18., péntek

Még mindig a ketogén étrendről



Szendi Gábor
Paleolit táplálkozás és korunk betegségei 113-115. oldal

Ketogén étrend

           A ketogén étrend lényege: sok zsír, megfelelő mennyiségű fehérje, kevés szénhidrát. Célja, hogy az éhezés okozta anyagcsere-folyamatokat utánozzuk - éhezés nélkül. A ketogén étrendben a kalóriaszükséglet 90%-át zsírból kell fedezni. Fehérjéből testsúlykilogrammonként legalább l gramm szükséges. A zsír-fehérje aránynak 4: l-nek kell lennie206. A szénhidrát mennyisége minimális.
...


Sok neurológus utolsó mentsvárnak gondolja a ketogén diétát, pedig a szerzők (akik elsősorban epilepsziásokat kezelnek) sok kórképben elsőként választandó sikeres terápiának tartják. A szerzők ugyanakkor a csontritkulást okozó acidózis elkerülésére kálium-citrát és vitaminok folyamatos fogyasztását javasolják. Az étrendre való átállás elején hányinger léphet fel, erre kis cukrot ajánlanak. A székrekedést is kezelni kell polietilén-glikol tartalmú készítményekkel. Linda Nebeling és Edith Lerner az MCT-terápia mellett érvelnek a ketogén étrend alternatívájaként, mivel ezzel is el lehet érni a vér magas ketontestszintjét 208.

Ennek arányai kedvezőbbek a ketogén étrendénél: 60% MCT-olaj, 20% fehérje, 10% szénhidrát és 10% egyéb zsír. Az MCT-t - amelyet előszeretettel használnak a testépítők - a szervezet másként dolgozza fel, hátulütője ugyanakkor, hogy sok betegnél émelygést és hasmenést okoz, legalábbis a kezdetekkor, bár ha fokozatosan emeljük az adagot, állítólag hozzá lehet edződni. A szerzők két, asztrocitómától* szenvedő gyereket kezeltek MCT-terápiával, és a kezelés hetedik napján a tumorok cukoranyagcseréjét pozitronemissziós tomográffal (PET) megmérve 22%-os csökkenést tapasztaltak209 . A tumorok azért nem bírják a ketogén táplálkozást, mert genetikailag hibás sejt jeik nem tudnak megfelelően alkalmazkodni a megváltozott mikrokörnyezethez, és nem képesek a cukorról átállni a ketontestek felhasználására. Különösen igaz ez a cukorérzékeny agysejtekből kialakuló agydaganatokra. 2 l0. Weihua Zhou és munkatársai a KetoCal nevű speciális ketogén tápszer hatásosságát vizsgálták egereken asztrocitóma* és emberből átültetett glióma esetén211.

* Az agyban található asztrocitákból (csillagsejt) kifejlődő daganat.



Az eredmények szerint a szer hatásosan lassította a tumorok növekedését. A daganatok növekedésének mértéke egyértelműen a vérben keringő cukor mennyiségével volt arányos.
Sajnos kontrollált vizsgálat mind ez idáig nem jelent meg a különféle kalóriacsökkentett, illetve ketózist okozó étrendek rákellenes hatásának igazolásáról. És bár vannak folyamatban lévő vizsgálatok, ezek sikerétől sem várható, hogy a hivatalos orvostudomány gyorsan magáévá tenné azt az elképzelést, hogy a rákmentes élet feltétele a paleolit táplálkozás. Az idézett kutatások elsősorban agytumorokkal kapcsolatosak, de természetesen az eredmények más típusú rákbetegségekre is vonatkoznak. Ami várható a kalóriacsökkentett, ketogén, lowcarb étrendektől: hogy lassul vagy megáll a tumor növekedése, esetleg a tumor zsugorodni kezd. Ha a tumor nem jut tovább táplálékhoz, elveszti erejét, megszűnik terjedni, és legyőzhetővé válik. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a táplálkozás csak az egyik támadáspont a daganatokkal szemben - a másik az immunrendszer, a harmadik a különféle orvosi gyógymódok. Az étrendi módosításokat mindenképpen úgy kell tekinteni, mint amelyek az egyéb terápiás beavatkozásokat támogatják, de semmiképpen sem pótolják azokat.
A rák
legyőzhető. Mi tápláltuk, mi növesztettük: mi tudjuk elsorvasztani is.



A rák legyőzhető. Mi tápláltuk, mi növesztettük: mi tudjuk elsorvasztani is!!!


Én itt is megköszönöm Szendi Gábornak, hogy VAN!!! :-)