2009. január 23., péntek

BBC - Tények a vitaminokról

Magyar cím: BBC - Tények a vitaminokról - M2 - TV rip
Angol cím: "Horizon" The Truth About Vitamins
Megjelenése: 2004

Európa szerte dúl az egészség forradalom. Az emberek csak Angliában évi 300 millió fontot költenek olyan tablettákra, melyekről azt hiszik, csodálatos és természetes módon megelőzik, vagy egyenesen meggyógyítják legrettegettebb betegségeinket. Minden nap több millió ember kapkodja be a különféle vitaminokat legyen az - C vitamin, A vitamin, B vitamin, E vitamin - meggyőződve arról, hogy ezáltal máris gondoskodott egészségének megóvásáról. Azonban mint mindennel az életben, a vitaminokkal is mértékkel kell bánnunk - ellenkező esetben komoly egészség károsodásnak tehetjük ki magunkat, és óriási tévedés azt hinni, hogy csak a gyógyszerszedésnek van, az extra nagy adag vitamin szedésnek nem lehetnek mellékhatásai.

A vitaminok biokémiai katalizátorok. A katalizátorok olyan kémiai anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul visszamaradnak. Működésük bonyolult folyamat, olyan reakció utat nyitnak meg, amelyeknek kisebb az aktiválási energiájuk, mint az eredeti átalakulásnak. És mindig kis mennyiségben van rájuk szükség és egyben a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyagok. Nyilván ha ezt a szükséges mennyiséget nem kapja meg a szervezet, az a működésének a rovására megy. Egy jól vitamin ellátott szervezet viszont a betegségekkel szemben is ellen állóbb lesz, illetve könnyben gyógyul. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy mindezen túl a vitaminoknak valami különleges, plusz gyógyító hatása lenne.

Aki extra nagy adag vitamint fogyaszt, (ez például a C vitamin esetén napi akár 5000 mg-ot vagy még többet jelent - a Béres Actival Max multivitamin tablettában is csak 300 mg van) az nem csak az egészségét veszélyezteti - olyan következményekkel amik esetleg csak egy évtized múltán jelentkeznek - hanem minimum a pénzét is kidobja az ablakon, mellyel egyedül a vitaminbizniszelő sarlatánok anyagi bevételeit gyarapítja.

Letöltési segédlet: http://torrentkereso.hu/?v=torrent&id=278918