2013. február 1., péntek

Tojás, táplálkozás, egészség

Itt olvasható dr. Légrády Péter belgyógyász könyve: Tojás, táplálkozás, egészség
http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv
vagy:
http://hu.scribd.com/doc/99692741/Legrady-Peter-Tojas-taplalkozas-egeszseg
illetve ha küldesz egy levelet a gabi.kovari kukac gmail.com címre, szívesen elküldöm neked olvashatóbb dokumentum formátumban! 
Kötelező olvasmány, az összeesküvéseleméletek kedvelői is imádni fogják! :-)
http://store24.hu/engine/prodimage.php?id=48699
  Ezt a könyvet említi Szendi Gábor A tojás rehabilitálása című cikkében:
"...mindenkinek melegen ajánlom. Légrády koleszterinszkeptikus volt egy olyan bumfordi orvosi környezetben, amely még az amerikai orvoslásnál is elvakultabban és demagógabban védelmezi az idejétmúlt étrendi ajánlásokat. A könyvet lapozgatva csodálkozva szembesültem azzal, hogy az e fejezete elején idézett neves lipidkutató 1992-ben már Légrádyt is megtámadta, aki egy tévébeszélgetésben azt merte mondani, hogy kis kalóriájú étkezés mellett nem kell aggódni a tojás miatt, lehet enni nyugodtan, akár heti 15-öt is. 
A neves lipidkutató pár nap múlva a Budapesti Extrában egy, a tv műsorra hivatkozó olvasói levélre válaszolva elmondta, hogy "alapvetően helytelen tételek sokasága hangzott el a tv műsorokban", s napokon belül ígért egy tv műsort, amelyben majd a témában jártas klinikusok szólalnak meg. Érdemes a finom csúsztatásra felfigyelni. Nem azt írja a neves lipidkutató, hogy vannak más nézetek is, hanem vannak a témában jártasabb klinikusok is, ők képviselik a koleszterinhipotézist, és vannak a nem jártasak, akik meg ellenzik a koleszterinhipotézist. Ezek szerint, aki nem a koleszterintéveszme rabja, az csak tudatlanságból nem az."