2013. szeptember 17., kedd

Interjú(k)


Dr. Lövey József szóbeli engedélyével közlöm az alábbi interjúrészletet:

– Doktor úr, az agydaganat nem rák. Miért nem az, ha egyszer ugyanúgy kezelik, mint a rákokat?

– Azért, mert a 'rák' egy teljesen laikus kifejezés. Azért hívjuk ráknak, mert a bőrön lévő bőrdaganat úgy nézett ki, mint a ráknak a nyúlványai, de ma már annyiféle "rákos" megbetegedés van... A rosszindulatú daganatok egy részét hívják ráknak, orvosi megközelítésben a hámeredetű daganatokat hívjuk ráknak.

Az agydaganat másképpen is viselkedik, mert áttéteket szinte nem ad. Van egyfajta, a meduloblasztóma az csinál ilyet, de a tipikus agydaganatok soha nem képeznek áttétet a szervezetben, szemben az ún. "rákos" daganatokkal, amelyek viszont képeznek metasztázisokat. Egy olyan daganat, mint a magáé, egy O2 hosszú ideig ott van bent az agyban, és semmit nem okoz.

Egy tüdőrák viszont nem szokott "nyaralni" picikét a szervezetben, hanem elkezd növekedni. Végső soron persze nagyon hasonlóak egymáshoz,mert ha nem teszünk vele semmit, akkor valamilyen módon növekszik. Hasonlítanak abban is, hogy végtelen növekedésre vannak beállítva.

– Nekem volt 2005 augusztusában egy montis balesetem. A csillebérci 24 órás montis váltón vettem részt. Úgy ért véget, hogy a Szent János kórházban tértem magamhoz. Ott készítettek egy koponyaröntgent, ami semmit nem mutatott ki. Összefüggésben lehet-e az eséssel az agydaganat?


– Nem valószínű. A koponyasérülés relatíve gyakori, és ezekből nem lesz daganat. Valószínű inkább genetikai háttér játszik szerepet, amelyről ma még nem tudjuk megmondani, hogy micsoda.

– Lehet-e előre tudni, hogy kinek lesz agydaganata? Hogyan kell élni, hogy biztosan LEGYEN?


– Nagyon kevés dolgot tudunk. A gyerekkori sugárzás ki tudja váltani. Akit gyerekkori agydaganat miatt sugaraztunk – a gyerekkori agydaganat viszonylag gyakori dolog – ott látjuk, hogy 20-30 évvel később egy másik daganat alakul ki. Nekem is volt egy ilyen betegem, akinél így volt, de más, egészen biztos dolgot nemigen tudunk, hogy mitől lesz valakinek agydaganata.

– Ennek megfelelően nem is tudok mit tenni ellene, ugye?


– Nem, nem tudunk semmilyen konkrét lépéseket azon kívül, hogy pozitívan áll hozzá, és meg akar gyógyulni!

– Én abszolút pozitívan állok hozzá!


– Ez viszont, biztosan tudom mondani, hogy számít!

– Továbbra sem szedek semmilyen táplálékkiegészítőt, semmiféle daganatellenes szert.


– Nem is kell.

– Az a döbbenetes, hogy megerősödött a körmöm!


– Fantasztikus! Ami a hajából elment, bement a körmébe! – és ezen a ponton nevetgéltünk.

– Tehát akkor speciális diétával sem lehet befolyásolni az agydaganat állapotát.


– Nem. Nem tudjuk, hogy lehet-e.

– Összefüggésbe hozható-e a stresszel?

– Nem. Mondjuk úgy, hogy nem tudunk róla.

– Hogyan készüljek fel a kemoterápiára?

– A kemoterápiára nagyon nem kell felkészülnie – ha egyáltalán lesz! Én ennek nagyon nem akarok elébemenni, majd a neuro-onkológussal megbeszélik, hogy mi legyen – mindenképpen kell kontrollvizsgálat. Ez a kemoterápia nem annyira szörnyűséges, egy kapszula szedését jelenti, nem szokott nagy hányingerrel járni, hajhullást ez már nem okoz. Ami fontos kérdés, a fiatal hölgyek esetében látjuk, de azt is csak 2%-ban, az a vérképzés csökkenése. A vérlemezke száma lecsökken a sugarazás hatására. Ezt érezni nem lehet, ha nullára lecsökken, vérezni kezdhet.

– A ciklusomat felborította a sugarazás.

– Ez furcsa, mert nem kéne. Ebben lehet pszichés komponens is persze, de elviekben nem kéne, hogy felborítsa. De hát egy nő működését ki érti, ugye? – és itt megint kacagtunk egy sort.

– Nagyon szépen köszönöm az interjút!

– Vigyázzon magára! Tegye be nyugodtan a blogba! És remélem, nem lesz rám különösebben szüksége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése