2011. március 5., szombat

A kalória-megszorítás gátolja az agydaganat növekedését

A kalória-bevitel csökkentése gátolja az agydaganat növekedését és terjedését, mivel a daganatsejtek érzékenyebbek a normál sejteknél az energiakrízisre - állapították meg egy vizsgálat során a Boston College kutatói.

Laura Shelton és munkatársai sikerekről számoltak be egérkísérleteik során a glioblastoma multiformét (GM) illetően, amely az elsődleges agydaganatok legagresszívebb fajtája.

A kalória-megszorítás csökkenti a vércukorszintet, és ezáltal korlátozza a szénhidrátokból származó, a daganatok számára hozzáférhető energiát, mely forrás csak nehezen pótolható a glikolízis nevű kémiai folyamat segítségével. A normál agysejtek képesek ketontestekből (pl. aceton, acetecetsav, béta-hidroxibutirát) energiát nyerni.

A kutatók úgy magyarázzák felfedezésüket, hogy a daganatsejtek a normál sejteknél érzékenyebbek az energiakrízisre, ezért sikerrel alkalmazható az anyagcsere-kontroll. Az alacsony glukóztartalmú étrend növeli a ketontestek szintjét, mely egy kezelési módszer lehet agresszív agydaganat esetén.


Forrás: http://www.origo.hu/archivum/20100804-a-kaloriamegszoritas-gatolja-az-agydaganat-novekedeset.html

2 megjegyzés:

 1. Szia Gabi!

  Sikerült megvalósítanod a szénhidrátmentes ill. kalóriaszegény diétát? Találtál egy jó étrendet? És hosszú távon fenn is tudod tartani?

  Nekem is ki kéne próbálnom :-)

  Bringa

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Igen. Paleózunk már több hónapja :-)
  http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-taplalkozas.htm
  Sokat fogyunk, és sosem vagyunk farkaséhesek. A következő kontrollon remélem minden rendben lesz.
  Üdv,
  Gabi

  VálaszTörlés